13 maart 2024

Uit Liefde Voor Muziek: Emma Jane Palin, Interieurstylist en Schrijver

We praten met Emma Jane Palin over het verzamelen van platen, de invloed van muziek op haar werk en het plezier om naar concerten te gaan.

Emma Jane

Muziek en design gaan hand in hand voor Emma Jane Palin. Als interieurstylist, schrijver en blogger speelt de passie van Emma Jane voor muziek een belangrijke rol in zowel haar werk als haar privéleven.  

Net zoals voor vele muziekliefhebbers, begon haar liefde voor muziek al vroeg: "Ik denk dat ik altijd al een voorliefde voor muziek heb gehad, vanaf de tijd dat ik als kind in de auto naar Celine Dion luisterde en meezong."

Emma Jane
Emma Jane
Emma Jane

Deze liefde voor muziek ontwikkelde zich naast haar passie voor interieurdesign, die begon met het inrichten van haar kinderkamer en uitgroeide tot een studie grafisch ontwerp aan de universiteit. "Ik heb gewoon de behoefte om creatief te zijn", zegt ze. "Dat geldt zowel op het werk als daarbuiten. Mijn grootste hobby's en interesses zijn naar optredens gaan, lezen, musea, kunstgalerieën en tentoonstellingen bezoeken en films bekijken. Eigenlijk alles wat creatief is dus."

Emma Jane Video

Luisteren

Zoals u zou verwachten van een interieurstylist, is het huis van Emma Jane een plaatje. De woonkamer, waar haar platencollectie en hifi-installatie staan, is een echte favoriet. "Ik heb het altijd al leuk gevonden om een ruimte te creëren rond een mooie platenspeler en luidsprekers en zo de omgeving warm en gastvrij te maken, zodat andere mensen zich ook zo voelen als ze naar muziek luisteren.

"Ik luister het liefst naar muziek in deze kamer. Er is niets fijner dan op een zondag de deuren te openen, een plaat op te zetten en lekker van de dag te genieten.

Ik heb door de jaren heen een aantal verschillende audio-opstellingen gehad. Zo begon ik met een hele goedkope draaitafel en nu heb ik een hele mooie. Ik draai elke dag een andere plaat. Dit is een beetje een ritueel geworden sinds de lockdown in 2020."

Emma Jane

Vinylverslaafd

Emma Jane houdt enorm van het kopen van vinyl, iets wat ze al een decennium doet. In het begin was ze echter vooral geïnteresseerd in de grafische illustraties in plaats van de daadwerkelijke muziek.

Muziek uit de jaren zestig en zeventig vindt ze het leukst, iets wat ze ook in haar werk verwerkt, zij het met haar eigen persoonlijke draai. "Die periode heeft zeker invloed gehad op mijn interieurontwerp, maar ik wil het graag moderner laten aanvoelen, meer als mezelf."

In het begin kocht ze platen op rommelmarkten en tijdens reizen in het buitenland: "Ik hield gewoon van die hele ervaring", zegt ze. "Ik kwam terug met mijn handbagage en 15 platen onder mijn arm!"

Nu shopt ze meer lokaal, zo zit er een uitstekende platenwinkel bij haar in de straat. "Die heet Vinyl Head en de eigenaar weet echt alles van muziek.

Maar ik ben ook dol op Piccadilly Records in Manchester. Ik vind het geweldig dat ze kleine briefjes schrijven met verwijzingen naar andere artiesten, zodat je weet hoe het klinkt."

Een toegewijde muziekfan moet tegenwoordig agnostisch zijn als je wil genieten van de vinylervaring EN nieuwe muziek wil ontdekken.

"Volgens mij is er geen goede of verkeerde manier om naar muziek te luisteren", zegt Emma Jane. "Ik vind het leuk om muziek te streamen, maar ook om een fysieke plaat te hebben, en het is ook heel belangrijk om artiesten te steunen. Ik hou van de visuele kant van wat ze produceren.

Muziek kan je genezen. Het kan je stemming veranderen, die zo afhankelijk kan zijn van het soort muziek waar je naar luistert."

Emma Jane

Krachtige prestaties

Geluidskwaliteit is ook een belangrijk onderdeel van de luisterervaring voor Emma Jane en haar man die bas speelt. "Ik denk dat het hebben van een muzikant als echtgenoot betekent dat geluid enorm belangrijk is. Hij pikt elk klein dingetje op en het hebben van een geweldige luidspreker heeft de manier waarop we naar muziek luisteren veranderd. Zo kun je de subtiliteiten van muziek eruit halen die je soms niet per se hoort.

Ik heb tien jaar van mijn leven besteed aan het opbouwen van deze platencollectie en ik wil er optimaal van genieten."

Begin hier uw eigen muzikale reis met de 600 Series.

Blader door enkele van onze gerelateerde artikelen

Millie Cotton
Behind The Counter: Fourth Series
Hi-Fi Essentials